Expositie Schilderijen van Wout Ostendorf

Nostalgie.

In Kulturhus ’t Huiken in Elburg is vanaf vrijdag 1 september 2017 een kleine tentoonstelling te zien van De heer W.Ostendorf. Hij laat werk zien dat een halve eeuw geleden tot stand is gekomen tijdens zijn opleiding tekenen in Amsterdam. De  tijd van de val van het Kabinet Den Uijl met de De nacht van  Schmelzer De strenge winter van 1966 met  schaatswedstrijden. Keesie keesie werd in het ijsstadion gescandeerd.

Ook de tijd dat er geen geld was voor cultuur. Teken- en handvaardigheidslessen  op scholen?  De Mammoetwet was in aantocht maar poen  voor geldverkwistende vakken was er niet en is ook nooit  gekomen.  Met de meest goedkope materialen  moest de heer W. Ostendorf leren werken. Dat kunt u op deze tentoonstelling  zelf gaan zien. Het is de derde tentoonstelling  met werk uit deze  armzalige tijd.  Het werk moest gemaakt worden, maar er is geen droog brood mee te verdienen.

De heer W.Ostendorf is als docent in creatieve vakken gaan werken, gewoon omdat hij van zijn werk hield. Duizenden leerlingen hebben zijn lessen gevolgd. Enkele van hen zijn in zijn voetsporen getreden en  hebben zijn levenspad gevolgd. Ook zij trachten van hun kunst te leven.

Het werk is te koop. Duur? Nee absoluut niet. U betaalt een prijs door een erkend taxateur vastgesteld. De tijd die is besteed aan het maken van het werk en het inlijsten met pass-partout en ophangwerk , levert bij verkoop een uurloon op  waarvan je niet kunt leven. Daar gaat het onze plaatsgenoot niet om. Hij vertelt in zijn werk het bovenstaande verhaal. Een overzicht van de 10 werken is verkrijgbaar in ‘t Huiken. De maat van de werken is ingelijst 61cm x 91cm.

De onderwerpen zijn ‘opdrachten’ verstrekt door  de heren Van Egmond en de Poel van de Rijkskweekschool in Amsterdam. Zij onderzochten de ‘crativiteit’ van de studenten door ze met een probleem op te zadelen. Zoek het maar uit wat je met zo’n opdracht doet. Bij de tentoonstelling hangt een lijst met titels, en  de verstrekte opdrachten. Vaak aan de hand van één woord binnen een tijdsbestek van 1,5 uur. Deze expositie bevat de werken aan de hand van de woorden Fanfare, Schoffie’s, Hogerop, Verdikkeme, Troef, Overleven, Kamerplant, Waterdier, Dominant en Koud.

Vele studenten haakten dan ook af. Doorzetters mochten na twee jaar met toestemming van de heren opleiders  naar het Staatsexamen. Op het examen zelf  slaagden 3 van de zestig  kandidaten. Nog eens drie kregen op één  onderdeel de kans van een herexamen. De Heer W.Ostendorf hoorde bij de laatsten. Voor het  her examen slaagde hij en  kon dus als docent aan het werk in 1968 bij de invoering van de Mammoetwet.

De creativiteit zit hem in het bloed want hij tekent en schildert nog steeds met vaste hand. Dat hebt u in  De Talter in Oldebroek kunnen zien.  Nu is hij opzoek naar locaties om te exposeren. Wie  stelt hem in de gelegenheid?

Van zijn eerste zestig schilderijen is een  schitterend uitgevoerd boek verschenen met 60 teksten en foto’s. Dit boek is bij inschrijving verkrijgbaar voor een herdruk. Bij vijftig stuks zal de prijs ongeveer   € 25,00- € 27,.50 zijn ( prijsoppgave 2016) Niet verkrijgbaar in een boekhandel.

Datum

dec 13 2017 - dec 30 2017

Tijd

08:00 - 22:00
Plein

Locatie

Plein
Categorie
Kulturhus 't Huiken

Organisator

Kulturhus 't Huiken
Telefoon
0525-682242
Email
info@huiken.nl