In opdracht van het gemeentebestuur van Elburg werd op 27 april 1968 een commissie in het leven geroepen die de opdracht kreeg een onderzoek in te stellen naar de behoefte in Elburg aan een gemeenschapscenrum. Hieruit bleek dat er een grote vraag bestond naar een dergelijk gebouw. In een bespreking die volgde met bestuurders van verschillende verenigingen werd op 21 januari 1971 de “Vereniging Gemeenschapscentrum Elburg” opgericht, met als doel te komen tot de bouw en exploitatie van een gemeenschapscentrum. Na de gemeentelijke herindeling van 1 augustus 1974, werd de vereniging gevraagd plannen te ontwikkelen om zowel een gemeenschapshuis als een sporthal te realiseren.

De opdracht van de bouw werd op 21 februari 1977 verstrekt aan aannemingsbedrijf Salverda uit ‘t Harde. Het ontwerp was van Architectenbureau Rodenburg te Nijmegen.

“Wippe” Koops, tegenwoordig eigenaar van de “Gezonde Apotheek, Wippe’s hapkar” met standplaats op de Vischmarkt in de Vesting-Elburg,  heeft namens zijn toenmalige werkgever met een shovel de fundering uitgegraven.

De tribune van de sporthal werd in de werkplaats van de fa. Salverda vervaardigd door timmerman Klaas de Boer en de 17-jarige leerling-timmerman Johan Krooneman. Later werden de diverse onderdelen naar ‘t Huiken vervoerd en ter plaatse gemonteerd. Op één van de spanten staan de namen van beide werklieden.

De eerste steen werd op 25 november 1977 gelegd door burgemeester Westerhuis.De officiele opening vond plaats op 28 april 1978. Tijdens de bouw was dhr. T. Obdam tijdelijk beheerder. De eerste beheerder was Gerrit Lekkerkerker. Eind oktober 1989 werd hij opgevolgd door René Baanders.

Door de bouw van ‘t Huiken maakten veel verenigingen een ongekende groei door. Het zaalvoetbal was, mede door de televisie-uitzendingen van de NCRV, erg populair. Basketbal, handbal, korfbal en volleybal kwamen sterk in de belangstelling te staan. De volleybalvereniging groeide in één jaar tijd met 70 nieuwe leden. Ook andere verenigingen kregen in ‘t Huiken hun vaste stek. Toneelvereniging T.O.P., schaakvereniging Caïssa en badmintonclub ‘t Harde maakten graag gebruik van de geboden faciliteiten. Eén van de huurders van het eerste uur was de welzijnsorganisatie Stichting HOED waaruit later Stichting Wiel voortkwam. Vanaf 1991 is tevens Cesartherapeute Josée v/d Mark in ‘t Huiken gevestigd.

In de ruim dertig jaar dat ‘t Huiken nu bestaat traden vele bekende en minder bekende artiesten op; o.a. Teach in, Conny Vink, Ted de Braak, het Volendams Opera koor, de Noord Veluwe-Operette, het Hollands Boys-Choir, Twents Plat, Larry Norman, Lee Towers, de Josti-band, B.Z.N. Golden Earring, Marco Bakker, Ernst Daniel Smid e.v.a..

In 1983 werd zelfs een carnavalsavond gehouden.

Op sportgebied werden vele grote evenementen georganiseerd. Demonstratiewedstrijden basketbal, een gymnastiekinterland, het Nederlandskampioenschap Judo, een internationaal schermtoernooi, enkele volleybalinterlands enz.. Ook op het gebied van de denksporten werden er wedstrijden georganiseerd o.a. schaak- en damsimultaans met Jan Timman en Ton Sijbrands.

In 2006 en 2010 werden gebouw en organisatie vernieuwd.  De vestiging van het Zorgloket Doe’th, het Centrum voor Jeugd en Gezin en het consultatiebureau van Icare, dat samen met de al kantoorhoudende Stichting Wiel de kantoorvleugel ging “bewonen”, was de grootste verandering. Voor de reguliere verhuur ging hierdoor zaalruimte verloren. Ter compensatie en om tevens de muziek- en zangverenigingen te kunnen huisvesten die de Synagoge in de binnenstad van Elburg moesten verlaten, werd aan de westzijde van het gebouw een nieuwe zaal gebouwd. Muziekvereniging Concordia is inmiddels goed ingeburgerd.

In 2015 werd de hoofdingang samen keuken en bar, alsmede de foyer en zaal 1, volledig vernieuwd. De bar en keuken werd aan de eisen van de tijd aangepast en door een gift van de Rabo-bank zodanig uitgebreid dat er door verschillende organisaties voor kleine en grotere groepen gekookt kan worden. De foyer werd omgedoopt tot “Plein”. De zitkuil verdween en vloerbedekking en meubilair nieuw aangeschaft. Zaal 1 kreeg ook een facelift en de gebruikers van “Wijkontmoetingscentrum ‘t Huiken” maken er volop gebruik van.